Google Analytics

28 november 2012

Fin NRK-reportasje fra Selja


I 2001 laget NRKs reporter Dag Lindebjerg et lite reportasjeinnslag fra Selja som det er vel verdt å få med seg.


Nå skal det riktignok skytes inn at ikke alle opplysningene i reportasjen er 100 prosent korrekte, men i det store og det hele er dette bra. Ikke minst er reportasjen en flott måte å få sett anlegget på dersom du aldri har vært på Selja selv!

10 kommentarer:

  1. Nå fikk jeg virkelig lyst å dra en tur til Selja!
    Hvor ligger st Sunnivas gravlagt?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ah, det burde du gjøre. Selja er det vakreste og det mest spesielle stedet i Norge!

      Sta. Sunnivas ukorrupte legeme lå i Sta. Sunniva-kirken like utenfor hulen på Selja fram til det ble overført til Kristkirken i Bergen 7. september 1170. Dessverre forsvant skrinet og relikviene hennes i forbindelse med reformasjonen som ble påtvunget Norge av danskekongen i 1537.

      Slett
  2. Dette er vel ikke Oddgeir Bruaset..

    SvarSlett
    Svar
    1. Riktig! Men hvem ER det? Begge de to mennene er Bruaset inne i mitt hode: De har samme stil, er på samme alder og lager samme type programmer. Nå kommer ikke hodet mitt til å hvile før det rette navnet har dukket opp. Kan kanskje noen hjelpe?

      Slett
    2. Jeg forslår: Dag Lindebjerg

      Slett
    3. Ah, naturligvis! Dag Lindebjerg er det selvsagt. Tusen takk!

      Slett
  3. Vi må finne skrinet!

    SvarSlett
    Svar
    1. ENIG med dette mål!
      Frem til målet:
      Kanskje Ranghild har rollen som Sunniva i en film om "Flukten fra Ireland".

      Slett
    2. Det hadde vært fantastisk om man fant skrinet gravd ned et sted. Teorien er imidlertid at relikvieskrinet brant opp. Danskekongens kulturrevolusjon var så total som han bare klarte å få det til.

      Steinene fra klosteret på Selja finner du igjen i København. Klostertårnet er den eneste delen av benediktinerklosteret som står igjen i full høyde der etter danskekongens plyndringer i 1643. De vakkert tilhugde klebersteinene og søylene utgjorde et praktisk «klar til bruk»-byggesett for kongen. Bare klokketårnet fikk stå urørt - det var rett og slett for sterkt til at de klarte å få det ned. Det står der fortsatt som et taust vitne om Norges sterke katolske arv, 900 år etter at det ble bygd på et av de mest værharde stedene i Norge. VIRKELIG imponerende.

      Slett
  4. Jeg kommer til å drømme om dette skrinet i natt!
    SPENNENDE spør du meg!

    Eivor Mirjam

    SvarSlett

Velkommen til å kommentere her! Kommentarmoderasjon er kun slått på for bloggposter som er eldre enn 7 dager. Alle andre kommentarer blir publisert umiddelbart.